Doktor za vas

Piše: mag. Ana Jelena Mandić
Autorica je magistra farmacije, Ljekarne Pablo

Ovo su odgovori na tri najčešća pitanja u mojoj praksi
1

Zašto je važno uvijek se pridržavati terapije koju je propisao liječnik?

Adherencija prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije predstavlja mjeru u kojoj se ponašanje bolesnika, u smislu uzimanja lijekova i pridržavanja određene prehrane (u svrhu zdravlja) podudara s preporukama liječnika. Loša adherencija prema propisanoj terapiji ozbiljno ugrožava zdravlje pacijenta i povećava rizik od pogoršanja bolesti.
Pravilno uzimanje terapije omogućava olakšavanje i rješavanje bolesnih stanja. Lijek od kojeg očekujemo pozitivan terapijski učinak moramo uzimati u određenom vremenskom razmaku propisani broj dana. Kod kroničnih bolesti, kad je u terapiji nerijetko više lijekova, moramo obratiti posebnu pozornost na to razumije li pacijent doziranje.

Naglo poboljšanje simptoma, brojne nuspojave i liječničke česte promjene terapije navode neke pacijente na samoinicijativni prekid terapije. Istraživanja pokazuju da se manje od 50% kroničnih bolesnika pridržava zadane terapije u liječenju kroničnih bolesti (hipertenzija, dijabetes itd.).

Kao osoba koju pacijenti posjećuju neposredno nakon liječnika, važnu ulogu u tome ima farmaceut. Stručno znanje i objašnjavanje terapije ili terapijskog protokola može značajno utjecati na adherenciju pacijenta, a samim time i na ishod liječenja.

2

Koje se nuspojave lijekova javljaju često, kako uočiti je li neka od njih ozbiljna i kada se trebam javiti liječniku, a kada ni u kojem slučaju ne smijem prestati uzimati terapiju?

Nuspojavama zovemo svaki neželjen, štetan ili nelagodan učinak lijeka. Nuspojava je neprecizan termin koji ukazuje na neželjene učinke lijeka u
njegovu terapijskom rasponu. Razlikujemo dozne nuspojave (lijekovi uskog terapijskog raspona) i nepredvidljive nuspojave.

Dijele se još i na blage, umjerene, teške i letalne. Alergijske nuspojave javljaju se naglo nakon uzimanja lijeka, ne nakon prve doze, a simptomi su im osip, svrbež, edem gornjih dišnih puteva s otežanim disanjem i hipotenzija.

Kod pojave blagih nuspojava terapija se ne prekida i one nestaju nakon nekog vremena. Primjerice, kod primjene oralne kontracepcije javljaju se glavobolja, bolnost dojki, mučnina i akne.

Umjerene nuspojave zahtijevaju promjenu terapije (dodavanje novog lijeka) ili promjenu doze lijeka.
Teške nuspojave mogu ugroziti život te se lijek mora prestati uzimati, a nuspojava liječiti. Teške nuspojave mogu izravno ili neizravno prouzročiti smrt.

Najčešće nuspojave su mučnina, proljev, glavobolja, crvenilo, svrbež, osip, povraćanje, omaglica, urtikarija, kašalj, vrućica i umor. Lijekovi koji najčešće izazivaju nuspojave su antimikrobni lijekovi, primjerice penicilin, nesteroidni antireumatici, lijekovi za kardiovaskularne bolesti, anksiolitici i antidepresivi te antiepileptici. Svaku nuspojavu, bez obzira na intenzitet, treba prijaviti liječniku, koji će ocijeniti treba li nastaviti, mijenjati ili izostaviti terapiju. Ljekarnici se gotovo svaki dan susreću s prijavljivanjem različitih nuspojava i pacijentu daju uputu o daljnjem nastavku liječenja.

3

Je li korisno uzimati suplemente vitamina?

Za postizanje ravnoteže u organizmu potrebno je unositi dovoljno esencijalnih nutrijenata raznolikom prehranom, redovito spavati, umjereno vježbati i ne biti u stresu. Zbog nagomilanih obaveza i nedostatka vremena te nam se “vječne” preporuke ponekad čine kao znanstvena fantastika. Nedovoljan unos hranjivih tvari, koji se s vremenom manifestira kao niz simptoma, i određena bolesna stanja zahtijevaju dodatak određenih vitamina. Budući da vitamini mogu utjecati na određene laboratorijske pretrage i ulaziti u interakciju s određenim lijekovima, potrebno se posavjetovati s magistrom farmacije. Farmaceut će procijeniti potrebu, eventualni deficit i preporučiti odgovarajući preparat uzimajući u obzir dob, postojeću terapiju i navike pacijenta. Važno je i slijediti smjernice o preporučenom unosu kako bi se izbjegle eventualne nuspojave.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima