Omogućuje Andol® PRO 100

Doktor za vas

Piše: Antonija Turkalj
Autorica je Magistra farmacije, univ. mag. kliničke farmacije, ljekarne Prima Pharme

Ovo su odgovori na četiri najčešća pitanja u mojoj praksi
1

Smije li se istovremeno uzimati više lijekova zajedno?

Svaki lijek ima svoj put u našem organizmu od trenutka primjene, dospijeća na mjesto djelovanja do eliminacije iz našeg tijela. Pojedini lijekovi snažno utječu na druge lijekove koji se istovremeno koriste tako što mogu pojačati ili umanjiti njihov učinak. Važno je stoga da ljekarnik ima informacije o svim lijekovima koje pojedini pacijent koristi kako bi mogao dati potpune upute i posložiti terapiju na način da pacijentu s obzirom na stil života i obaveze ona bude prihvatljiva i lako uklopiva.

Iako ih često ne smatramo vrijednim spomena, brojni bezreceptni lijekovi koje možemo kupiti u našim ljekarnama također mogu ozbiljno utjecati na lijekove koji se već koriste. Zato pitanja koja ljekarnici postavljaju nisu suvišna niti odraz radoznalosti nego su važna kako bi bili sigurni da će terapija biti sigurna i učinkovita.

Na učinkovitost lijeka osim drugih lijekova utječu i hrana, biljni pripravci, dodaci prehrani poput primjerice vitamina i minerala, pušenje, alkohol te istovremeno prisutna bolest.

Ljekarnici su kao stručnjaci za lijekove na raspolaganju kako bi imali stručni nadzor nad terapijom i kako bi savjetovali u odgovornom samoliječenju. Prema tome, preporuka je da sa svojim ljekarnikom posložite plan pravilne primjene lijekova.

2

Jesu li nuspojave koje navode Upute o lijeku razlog zašto ne početi koristiti lijek?

Većina nuspojava uoči se unutar obavljenih ispitivanja prije stavljanja lijeka na tržište pa su stoga i navedene kao sastavni dio Upute o lijeku. Takve nuspojave spadaju u poznate, odnosno očekivane. Svrha njihova navođenja nije izazivanje straha ili nesigurnosti glede uzimanja propisanog lijeka.

Dapače, prije korištenja novog lijeka poželjno je upoznati se sa svim onim što osoba koja ga koristi može osjetiti, uočiti ili očekivati. Svaki je subjektivni doživljaj povezan s primjenom potrebno navesti svom liječniku ili ljekarniku.

Ljekarnici će vas, kao stručnjaci za lijekove te često najdostupniji zdravstveni djelatnici, informirati o tome koliko često se nuspojave koje ste uočili pojavljuju, koliko dugo mogu potrajati, procijeniti omjer koristi i rizika od daljnjeg korištenja lijeka te, u slučaju potrebe, uputiti odabranom liječniku.

Nuspojave mogu biti i nepoznate, odnosno neočekivane, i nisu navedene u uputi o lijeku. Takvih je, u odnosu na poznate i očekivane nuspojave, znatno manje, ali ih je također izrazito važno uočiti te prijaviti liječniku ili ljekarniku.

Do njih dolazi zato što u ispitivanja koja prethode stavljanju lijeka na tržište najčešće nisu uključene osobe starije životne dobi, složeniji slučajevi (stadiji bolesti, funkcije pojedinih organa, atopičari), broj indikacija je mali, kao i broj uključenih pacijenata u odnosu na širu primjenu po stavljanju lijeka na tržište, a vrijeme praćenja kraće od stvarne primjene lijeka.

Najčešće nuspojave koje prate primjenu većine lijekova očekivane su, blage i prolazne. Podrazumijevaju probleme probavnog sustava (mučninu, proljev, bol u želucu), kožne reakcije (svrbež, crvenilo, osip) te glavobolju, pospanost ili nesanicu. Nuspojave često ovise i o uzimanju lijeka, pa je izrazito važno pridržavati se upute koju će dati liječnik prilikom propisivanja i ljekarnik prilikom izdavanja lijeka kako bi se iste izbjegle ili umanjile.

3

Smiju li se lijekovi prestati koristiti i nakon što dođe do osjetnog poboljšanja bolesti?

Primjena lijekova ovisno o duljini trajanja tegoba može biti kratkotrajna ( primjerice antibiotska terapija) ili dugotrajna, čak i cjeloživotna (primjerice terapija kroničnih bolesti). Lijekovi se uzimaju onoliko dugo koliko je propisano, čak i ako je došlo do poboljšanja bolesti.

Tijekom trajanja liječenja antibioticima često dođe do poboljšanja, međutim, izuzetno je važno provesti liječenje do kraja kako bi se bakterijska infekcija u potpunosti suzbila. U suprotnom, možemo očekivati razvoj rezistencije ili otpornosti bakterija koje će i dalje stvarati određene tegobe, a antibiotik više neće biti djelotvoran.

Kod kroničnih bolesti je situacija nešto složenija s obzirom na to da kod mnogih izostaju konkretni simptomi, pa oboljela osoba ne osjeća niti nekakvo poboljšanje niti pogoršanje, samim time niti potrebu za korištenjem lijekova. Trenutna regulacija, primjerice povišenog krvnog tlaka ili kolesterola također ne znači da je lijek u potpunosti savladao bolest i izvjesno je da će se vrijednosti opet povisiti. Važno je shvatiti kako lijek nadomješta određene nedostatke koje je bolest uzrokovala i samim time naš organizam na njega “računa” kao pomoć u konkretnoj situaciji. Nekad je ta “pomoć” potrebna doživotno.

Svakako, o svakom promišljanju prekida uzimanja lijekova potrebno je porazgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

4

Kojom tekućinom je najbolje popiti lijekove?

Brojni napici poput, sokova, mlijeka i kofeinskih napitaka  kava, Coca-Cola)  mogu utjecati na put lijeka te posljedično na njegovu djelotvornost. Rezultat istovremene primjene može biti pojačani ili umanjeni učinak lijeka.

Neki sokovi, primjerice sok od grejpa, ulaze u brojne ozbiljne interakcije s lijekovima, pa ga je potrebno izbjegavati kao napitak izbora.

Mlijeko i mliječni proizvodi zbog sadržaja kalcija mogu umanjiti  djelotvornost pojedinih skupina lijekova, kofeinski napici na pojedine lijekove djeluju na način da umanjuju njihovu učinkovitost, a pojedinima mogu povećati koncentraciju i povećati vjerojatnost nuspojava.

Pojedine biljne droge korištene u obliku čajeva također mogu ozbiljno utjecati na istovremeno primijenjene lijekove, pa se oko zajedničke upotrebe svakako treba konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom.

Alkohol već i pri umjerenom unosu može značajno utjecati na djelovanje lijeka odnosno na koncentraciju lijeka u krvi dok neki lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola te tako pojačati njegove toksične učinke. Svakako, kombinacija alkohola i lijekova može imati brojne, često i nepredvidljive učinke ovisne o različitim čimbenicima (dob, spol, učestalost i količina u kojoj se alkohol konzumira. ) Upravo zato, alkohol nije preporučljivo konzumirati uz lijekove.

Kako bi se izbjegli nepoželjni utjecaji napitaka na sam lijek, preporuka je koristiti vodu kao tekućinu izbora.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima