Doktor za vas

Piše: Dr. Anda Tomaš
Autorica je dr. med., liječnica opće medicine; Poliklinika Vallis Medica

OVO SU ODGOVORI NA TRI NAJČEŠĆA PITANJA U MOJOJ KLINIČKOJ PRAKSI
1

Kako spustiti povišenu tjelesnu temperaturu?

Povišenom tjelesnom temperaturom smatra se tjelesna temperatura iznad 38 Celzijevih stupnjeva (mjereno ispod pazuha). Često je praćena osjećajem zimice i drhtavicom. Tjelesnu temperaturu koja ne prelazi 38 °C nije potrebno snižavati lijekovima. Preporučuje se odjenuti laganiju odjeću kako se tijelo ne bi dodatno zagrijavalo te uzimati dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.

Ako je temperatura viša od 38 °C, možete uzeti lijekove za snižavanje temperature, tzv. antipiretike, pazeći da ne prekoračite dopuštenu dnevnu dozu. Najčešće se koriste lijekovi poput paracetamola, acetilsalicilne kiseline i ibuprofena. Imate li povišenu tjelesnu temperaturu koja traje dulje od tri dana iako uzimate lijekove za njezino snižavanje, obratite se svojem liječniku obiteljske medicine.

2

Koliko često trebam vaditi krv?

Ako ste zdravi i ne uzimate nikakve lijekove, savjetuje se godišnja kontrola krvne slike i biokemijskih pokazatelja jetrene i bubrežne funkcije. Ovisno o dobi i spolu, dodatno se određuju željezo u krvi, masnoće, parametri funkcije štitne žlijezde i tumorski marker za prostatu. Osobe koje imaju kronične bolesti i/ili uzimaju kroničnu terapiju, obavljaju laboratorijske kontrole nešto češće, svaka tri do šest mjeseci, a neki i češće (primjerice, osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi). Učestalost laboratorijskih kontrola krvi, kao i parametre koji se određuju, određuje vaš liječnik obiteljske medicine.

3

Trebamo li čitati uputu o lijeku?

Da. Prije uzimanja novog lijeka preporučuje se pročitati uputu o lijeku neovisno o tome radi li se o lijeku koji vam je propisao vaš liječnik ili lijeku koji ste kupili bez liječničkog recepta. Prilikom propisivanja novog lijeka vaš će vam liječnik reći kada i u kojoj dozi trebate uzimati lijek, no zbog ograničenog vremena konzultacija često neće biti u mogućnosti navesti baš sve detalje o uzimanju lijeka. Nakon što pročitate uputu o lijeku, u slučaju bilo kakvih nejasnoća ili sumnji na pojavu nuspojava, obratite se svojem liječniku, koji će odgovoriti na vaša pitanja.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima