Doktor za vas

Piše: Dr. Borka Pezo Nikolić
Autorica je primarijus, klinički kardiolog Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb

OVO SU ODGOVORI NA TRI NAJČEŠĆA PITANJA U MOJOJ KLINIČKOJ PRAKSI
1

U kojim je slučajevima najbolji ishod liječenja?

Najvažnije je u ambulanti pacijentu objasniti sve opcije i dati mu cjelovit uvid u njegovu situaciju, a zatim donijeti i neku vrstu zajedničke odluke. Suvremena medicina sve više teži tome da se pacijent aktivno uključi u proces odlučivanja. Tako informiran pacijent postaje sudionik vlastitog liječenja i konačni će rezultat sigurno biti bolji. Veća je vjerojatnost da će pacijent koji je informiran o važnostima trajne terapije uzimati lijek redovito nego onaj koji o tome nije informiran.

To pokazuju i podaci istraživanja koje je 2008. proveo Referentni centar za farmakologiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prema kojima gotovo 60% Hrvata podigne propisani lijek u ljekarni, ali ga ne pije. Oko 41% njih nije bilo dovoljno ustrajno u uzimanju trajne terapije, a razlozi koje su naveli, poput zaboravnosti, odsutnosti od kuće i sličnog, govore u prilog tome da pacijenti očito nisu bili dovoljno upućeni u važnost redovitog uzimanja terapije, niti svjesni mogućih fatalnih posljedica. Isto je istraživanje pokazalo da je skupina ispitanika koja je bila neredovita u uzimanju lijekova imala više simptoma bolesti, poput umora, bolova, nesanice, tjeskobe i drugih teškoća. Dodamo li tome da su istraživanja pokazala da godišnje na području Europske unije oko 200.000 ljudi umire zbog neuzimanja ili nepravilnog uzimanja propisane terapije, jasno je koliko je važno da pacijent bude dobro informiran o tome što za njega može značiti ako se ne pridržava terapije i savjeta liječnika. Zaboravnost i nonšalantnost prema trajnoj terapiji kronične bolesnike doslovno mogu stajati života.

2

Trebam li terapiju za tlak piti doživotno?

Pacijenti me često pitaju hoće li terapiju za tlak morati piti doživotno. Naime, prilično je raširena pogrešna percepcija da će tlak, kada se jednom normalizira, ostati takav i bez terapije. To, naravno, nije točno. Kao što svakodnevno moramo jesti i piti da bismo preživjeli, tako svakodnevno moramo uzimati i terapiju da bismo preživjeli. Ako je prestanemo uzimati, ona će za neko vrijeme prestati djelovati i život pacijenta opet će biti ugrožen jer će se tlak vratiti na prijašnje visoke vrijednosti. Svojim pacijenticama u ambulanti često znam reći da će na to pitanje najlakše dobiti odgovor ako zamisle što bi se dogodilo da svoju sijedu kosu prestanu prekrivati bojom.

Dakle, upamtite da djelovanje lijekova prestaje ako se ne uzimaju te da svatko tko ima visok tlak mora trajno piti lijekove. Naravno, postoje neki lijekovi koje uzimamo po potrebi, primjerice paracetamol ako imamo previsoku temperaturu ili antibiotik, a ponekad možemo uzeti i anksiolitik ako osjećamo da smo pod velikim stresom, no lijekovi za tlak ne pripadaju u skupinu onih koji se uzimaju samo povremeno.

3

Jesu li novi lijekovi za razrjeđivanje krvi sigurni? 

Druga skupina lijekova koja uvijek stvara prijepor među pacijentima je antikoagulanta terapija ili lijekovi za razrjeđivanje krvi. Najčešće primjenjuju radi prevencije moždanog udara kod bolesnika s fibrilacijom atrija.
Pacijentima su otprije poznati lijekovi za razrjeđivanje krvi čije se djelovanje tijekom uzimanja mora pratiti redovitim vađenjem krvi kako bi se vidjelo je li lijek u takozvanoj terapijskoj širini, rasponu u kojem je prisutna odgovarajuća učinkovitost. Ta skupina lijekova ima i značajnu interakciju s nekim drugim lijekovima i s nekom hranom, posebno onom lisnatom, bogatom vitaminom K. U posljednjih nekoliko godina na tržištu je i skupina novih oralnih antikoagulansa koji nemaju takve interakcije te nisu potrebne analize krvi kako bi se provjerio njihov učinak jer je on stabilan. Jako je važno naglasiti da je i uzimanje takvih lijekova kod fibrilacije atrija trajno te se moraju uzimati u propisanoj dozi.
Pacijenti su često zabrinuti pitajući se djeluje li takav lijek jer su naviknuli na kontrolu parametara iz krvi i ponekad su potrebna brojna liječnička objašnjenja kako bi ih se uvjerilo da su sigurni. Osim toga, u strahu od krvarenja nerijetko ih muči i postoji li antidot za takve lijekove. Ova skupina lijekova ima bitno manje komplikacija od starog lijeka i manji rizik od krvarenja, a jedan od ukupno tri takva lijeka dostupna na našem tržištu ima i protulijek.

Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da nova generacija antikoagulansa ima i bolju učinkovitost u sprečavanju moždanog udara i veću sigurnost od krvarenja od prijašnje generacije lijekova protiv zgrušavanja krvi kod pacijenata s fibrilacijom atrija. Upravo na temelju svih istraživanja, registracijskih studija lijekova i analiza podataka iz stvarnog života, prikupljenih u velikim registrima kako Europe tako i Sjedinjenih Američkih Država, u posljednjih deset godina, ovi lijekovi u kardiološkim smjernicama danas imaju prednost u sprečavanju nastanka moždanog udara u odnosu na varfarin. Naravno, prije svega se treba posavjetovati sa svojim liječnikom. Ne smijemo poslati krivu poruku; i dalje će biti onih pacijenata čija dijagnoza ili stanje, nažalost, onemogućavaju primjenu novih oralnih antikoagulansa.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima