Omogućuje Andol® PRO 100

Doktor za vas

Piše: Dr. Darko Vujanić
Autor je dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije, KB Merkur.

Ovo su odgovori na tri najčešća pitanja u mojoj praksi
1

Seks nakon infarkta miokarda?

Riječ je o jednom od najčešćih pitanja pa je potrebno razjasniti neke stvari. Naravno, u fazi samog infarkta kao i u kratkom razdoblju oporavka nakon njega ovakva aktivnost nije preporučljiva već se preporučuje mirovanje odnosno manje kretanja. Isto tako, nije isto je li riječ o manjem infarktu koji nije ostavio posljedice na srčani mišić ili pak veliki IM koji je znatno reducirao srčanu funkciju. U IM-u koji su manji i za koji veća intervencija nije bila potrebna već je utvrđeno kako će konzervativna terapija (lijekovi i kontrola rizičnih čimbenika) biti dovoljna, u principu kontraindikacija nema uz redovite kontrole kod odabranog kardiologa s kojim se o svemu može popričati. Kod velikih IM-a koji su oštetili srčanu funkciju oporavak je dulji i upuštanje u seksualne aktivnosti moglo bi biti kontraproduktivno po zdravlje. Tijekom određenog razdoblja nakon IM-a kardiolog će predložiti kontrolu stanja uz određene dijagnostičke pretrage kako bi utvrdio je li se i koliko srce oporavilo odnosno kakvo je aktualno stanje srčanoga mišića. Ako je došlo do oporavka i stabilizacije stanja, seksualne aktivnosti nisu zabranjene uz, naravno, i dalje redovite kontrole te kontakt s kardiologom.

2

Moram li piti baš toliko tableta?

Učestalo pitanje koje je svakodnevica u kardiološkim ordinacijama. Na žalost, odgovor je ipak najčešće takav da se tablete moraju uzimati. Razlog je što su kardiološki pacijenti vrlo često polimorfni odnosno imaju više bolesti koje su i dovele do poteškoća sa srcem. Najučestalije su bolesti arterijska hipertenzija, šećerna bolest i kronična bubrežna bolest koje su u raznim kombinacijama i svaka od njih zahtijeva kompleksnu terapiju koja podrazumijeva više lijekova. Uzima li pacijent 2 različite tablete za kontrolu šećerne bolesti nekoliko puta u danu te lijekove za tlak i za srce, također u određenim dnevnim režimima, može doći i do 10 tableta na dan a da i nije riječ o prekompleksnoj terapiji. Istina, danas se razni lijekovi uzimaju u kombinacijama koje podrazumijevaju nekoliko molekula u jednoj tableti pa to znatno olakšava liječniku i pacijentu. Ipak, kronično liječenje zahtijeva nekoliko tableta i od toga se još ne može pobjeći. Imamo sreće da postoje tablete koje imamo priliku uzimati, a koje nam drže kronična stanja i bolesti pod kontrolom.

3

Radi li se o nečem opasnom ako me u prsima povremeno probode?

Pitanje na koje nije lako odgovoriti. Može se raditi o nečem beznačajnom, što se javlja dan nakon što je pacijent nešto teško nosio pa ima bolove na prsima već na dodir te se ovakav tip probadanja lako eliminira uz, naravno uzimanje iscrpne anamneze. Bol koja se javlja u naporu u obliku probadanja uz eventualno nedostatak zraka i umora je nešto što je potrebno dodatno istražiti. Na potonje teškoće kardiolog će tražiti nekoliko pretraga među kojima  je najznačajniji test opterećenja koji će pokazati kako se srce ponaša u opterećenju. Određeni pomaci krivulja na EKG zapisu tijekom testa opterećenja mogu  ukazivati na značajnu problematiku odnosno bolest koronarnog sustava koja se može javljati u obliku probadanja. Potom počinje daljnje liječenje koje uključuje i kontrastnu pretragu krvnih žila i eventualno postavljanje potpornika (stenta) koji bi potom eventualno suženu krvnu žilu održavao prohodnom.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima