Doktor za vas

Piše: Dr. Dražen Šebetić
Autor je internist i kardiolog, Poliklinika Šebetić

OVO SU ODGOVORI NA TRI NAJČEŠĆA PITANJA U MOJOJ KLINIČKOJ PRAKSI
1

Kako visoke temperature djeluju na srčane bolesnike i treba li ljeti prilagođavati terapiju?

Pri visokim temperaturama bolje se osjećaju bolesnici s koronarnom bolesti (stabilna angina pektoris), a lošije bolesnici s različitim oblicima srčanog popuštanja. Oni koji boluju od povišenog tlaka često zbog jačeg pada tlaka pri visokim temperaturama moraju smanjivati postojeću terapiju, ali to moraju činiti uvijek u dogovoru s liječnikom.

2

Zašto je u terapiji srčanih bolesnika važna acetilsalicilna kiselina?

Acetilsalicilna kiselina je važna jer sprečava agregaciju ili nakupljanje trombocita na stijenkama arterija promijenjenih procesom ateroskleroze.

3

Kako se srčani udar razlikuje od srčanog zastoja i što povećava njihov rizik?

Srčani udar nastupa kao posljedica začepljenja jedne od koronarnih arterija, najčešće trombom ili ugruškom na podlozi aterosklerotskog plaka. To je po život opasno stanje koje za posljedicu, među ostalim, može imati i srčani zastoj ili arest srca. Faktori rizika za srčani udar su povišeni tlak, šećerna bolest, pušenje, debljina u predjelu struka, povišena razina ukupnog i lošeg kolesterola te genetsko naslijeđe.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima