Omogućuje Plivit® D3

Omogućuje Plivit® C Max

Omogućuje Plivit® D3

Omogućuje Plivit® C Max

Omogućuje Plivit® D3

Omogućuje Plivit® C Max

Doktor za vas

Piše: Prof. Dr. Hrvoje Vrčić
Dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije, vlasnik poliklinike Hilarus

Ovo su odgovori na tri najčešća pitanja u mojoj praksi
1

Imam 18 godina i nezadovoljna sam tenom lica zbog akni te pojačane dlakavosti. Mogu li mi antibebi pilule riješiti problem?

Najvjerojatnije je  riječ o sindromu policističkih jajnika (PCO). To je metabolički sindrom koji se najčešće nasljeđuje od roditelja, ali može se i steći. Nove smjernice liječenja SPCO-a su promjene životnih navika. Preporučuje se povećana tjelesna aktivnost i boravak u prirodi, a ne u teretanama te mediteranska ishrana. Potrebno je smanjiti unos ugljikohidrata, posebno onih koji imaju visoki glikemijski indeks. Preporučuje se uzimati derivat vitamina B mio-inositol svakodnevno više mjeseci, čak i godina. Djevojkama i ženama s prekomjernom tjelesnom težinom i inzulinskom rezistencijom preporučuje se metformin. Oralna hormonska kontracepcija dolazi u obzir ako žena želi sigurnu kontracepciju.

2

Rodila sam dvoje djece. Navršila sam 48 godina i počela mi je otjecati mokraća kod kašlja, smijanja i vježbanja. Zašto?

Riječ je o stresnoj inkontinenciji ili nevoljnom otjecanju mokraće prilikom povećanja tlaka u trbuhu. Vrlo česta pojava u žena koje su prirodnim putem rodile i nalaze se u perimenopauzi ili postmenopauzi. Zbog nedostatka dovoljne količine estrogena dolazi do stanjenja ligamenata koji čine dijafragmu zdjelice. To dovodi do spuštanja maternice i mokraćnog mjehura te stanjenja i skraćivanja mokraćne cijevi. Prvo se mora isključiti ili izliječiti moguća urinarna infekcija. Potom je preporuka hormonsko nadomjesno liječenje u žena u perimenopauzi i postmenopauzi, ako ih smiju, odnosno žele uzimati. Zadnjih godinu dana izvanredne rezultate daje primjena tretmana EVA. Radi se o dinamičkoj četveropolarnoj radiofrekvenciji kojom se potiču vlastite stanice veziva (fibroblasti) na stvaranje kolagena i elastina. To su važne molekule koje čine vezivo ili ligamente čvrstim i elastičnim. Nadalje, obnavlja se sluznica rodnice i mokraćne cijevi. Nakon nekoliko tretmana ponovno ćete moći bezbrižno vježbati, vratiti se svakodnevnim obvezama bez straha od nevoljnog otjecanja mokraće.

3

Moja kći ima 14 godina. Treba li se cijepiti protiv Humanog papiloma virusa premda nije spolno aktivna?

Veliki doseg medicine je 9 valentno cjepivo protiv Humanog papiloma virusa. Štiti od 7 najčešćih genotipova HPV-a koji uzrokuju rak genitalnih organa te dva najčešća genotipa koji uzrokuju genitalne bradavice u oba spola. Dakle, radi se o cjepivu koje nas štiti od raka vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa i anusa. Također nas štiti od nastanka raka pločastih stanica usne šupljine i ždrijela. Do 15. godine potrebno je primiti samo dvije doze, a kasnije 3 doze cjepiva. Više od 20% adolescenata stupa u spolne odnose prije 16. godine života. Cjepivo štiti godinama, tako da se nije potrebno docjepljivati tijekom života. Savjetujem cijepiti djevojke i dječake u vrijeme kad je to preporučeno, u 8. razredu osnovne škole.

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima