Omogućuje Maxflu®

Omogućuje Andol® C

Omogućuje Maxflu®

Omogućuje Andol® C

Omogućuje Maxflu®

Omogućuje Andol® C

Kako prepoznati infekciju Imam li COVID-19?
Najdetaljnija infografika simptoma respiratornih bolesti

U godinu dana nakon pojave prvoga slučaja infekcije COVID-19 u Hrvatskoj i svijetu je od koronavirusa oboljelo približno 100 milijuna ljudi. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije kolektivni imunitet neće se postići ni u 2021. Kako se zaštititi prije cijepljenja i stjecanja imuniteta? Kako što lakše preboljeti koronavirus? Koje su sličnosti i razlike u odnosu na poznatije virusne infekcije poput gripe? Kako se oporaviti i povratiti energiju? Samo na Doktor Online vodeći hrvatski liječnici, znanstvenici i farmaceuti analiziraju što smo naučili u više od 300 dana života s bolešću COVID-19 u Hrvatskoj.

U prvih deset dana 2021. u Hrvatskoj je provedeno više od 50 tisuća testiranja na virus COVID-19, a u prosjeku je 15 od 100 testova bilo pozitivno. S hladnom zimom i niskim temperaturama sve veći broj ljudi osjeća neke od simptoma respiratornih bolesti. Kako ih točno razlikovati? Kako prepoznati je li u pitanju infekcija COVID-19 s katastrofalnim učinkom na cijeli svijet ili jača prehlada, gripa ili možda alergija? Kada bi infekcija COVID-19 imala potpuno posebne simptome, bilo bi jednostavnije kontrolirati širenje. Međutim, u početku COVID pacijenti imaju simptome slične drugim već poznatim bolestima.

Jedan od vodećih zagrebačkih liječnika obiteljske medicine dr. Drago Paušek stoga upozorava: „Odmah se treba savjetovati s liječnikom primijetimo li znakove bilo koje od ovih bolesti, a ne unaprijed pretpostaviti da je riječ o prehladi, grlobolji, glavobolji, virozi ili gripi. Možda je u pitanju COVID-19, a pacijent toga nije ni svjestan. Iako postoje simptomi vrlo karakteristični za gripu kao i za COVID-19, ipak se ne može sa sigurnošću potvrditi ili isključiti jedna ili obje ove bolesti bez testiranja.“

Prema Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo koronavirus ima dio simptoma sličnih gripi, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanoga disanja, bolova u mišićima i umora. I COVID-19 i gripa su virusom uzrokovane, pandemijske, zarazne bolesti. U slučaju komplikacija gripe može doći do vrlo ozbiljnih i smrtnih posljedica, a prema dosadašnjim saznanjima komplikacije i posljedice novoga virusa SARS-CoV-2 još su intenzivnije i učestalije. Nedavno objavljena studija pokazala je čak tri puta veću bolničku smrtnost pacijenata s bolešću COVID-19 u odnosu na pacijente s gripom. Preminulo je 16,9% hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom, a stopa smrtnosti pacijenata koji su bolnički liječeni od gripe iznosila je 5,8%.

Još jedan od znakova je tijek razvoja bolesti. Tim znanstvenika s američkog sveučilišta USC analizirao je razvoj simptoma na uzorku od 56 tisuća potvrđenih COVID pacijenata i zaključio da infekcija koronavirusom započinje visokom temperaturom nakon koje slijedi kašalj. Sezonska gripa razvija se obrnutim redoslijedom, a obična prehlada pak započinje bolnim grlom. Kako još razlikovati respiratorne infekcije COVID-19, gripu, prehladu i alergiju? Saznajte ovdje:

COVID-19

NAJČEŠĆI SIMPTOMI SU TEMPERATURA, JAKI KAŠALJ i GUBITAK OKUSA I MIRISA. BOLEST SE RAZVIJA POSTUPNO: PRVI SIMPTOMI JAVLJAJU SE U PROSJEKU PET DANA NAKON ZARAZE, A ČESTO TRAJU VIŠE OD 14 DANA.

postupni razvoj simptoma