Omogućuje Plivit® Magnezij DUO POWER

Anksioznost Kako iskoristiti usporavanje života
u pandemiji: Zastanite, promislite i
pronađite mir u sebi

Anksioznost koju svi ponekad osjećamo kao napetost, zabrinutost, stres, paniku ili strah sastavni je dio života jer je riječ o osjećajima koji nam se javljaju u situacijama koje doživljavamo kao prijetnju u budućnosti. Procjenjuje se da do 10% populacije pati od nekog oblika anksioznog poremećaja, a osjećaji straha i neizvjesnosti još su izraženiji u krizama. Kako se nositi s anksioznošću u vrijeme najveće svjetske pandemije ili potresa kakav nije zabilježen u 140 godina? Normalno je povremeno doživjeti osjećaj tjeskobe, ali dulja razdoblja emocionalnog stresa su štetna jer mogu dovesti do razvoja težih bolesti! Poznato je da nam u stresnim situacijama pomaže kretanje i umjereno vježbanje, pravilno disanje, zatim prehrana namirnicama bogatim antioksidansima koji spadaju među ključne zaštitnike našeg zdravlja, kao i antistres mineral Magnezij, koji regulira hormon stresa, opušta mišiće, omogućava pravilan rad živčanog sustava i pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti organizma. Kako se pobrinuti za svoje mentalno zdravlje i osloboditi akutnog stresa, u seriji članaka analizira jedan od najutjecajnijih psihijatara, dr. Darko Marčinko, predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Psihoanalitički pristup omogućuje procjenu nesvjesnih psiholoških faktora u funkcioniranju čovjeka. Ovi nesvjesni faktori vrlo su bitni u okviru stresa kojeg donosi i pandemija. Nesvjesno postoji na tri temeljne razine: individualnoj, obiteljskoj i kolektivnoj.

1. Individualno nesvjesno

Individualno nesvjesno je specifično za svaku osobu.

2. Obiteljsko nesvjesno i kako mi pomaže nositi se sa stresom

Obiteljsko nesvjesno se smatra skupinom faktora koji potječu iz obiteljskog kruga. Tijekom stresa u okviru korona pandemije, vrlo su bitne poruke iz obiteljskog kruga koje su izvorno smještene u zoni nesvjesnog, a dio tih poruka probije se i do svjesne zone. Tako primjerice, načini kako su naši obiteljski prethodnici rješavali stresne situacije, njihovi načini nošenja sa stresorima, mogu značajno pomoći u razumijevanju naših načina nošenja. Dio poruka prenosi se s generacije na generaciju.

3. Kolektivno nesvjesno i zašto su važni arhetipovi u pandemiji

Kolektivno nesvjesno pripada svim ljudima, a uz ovaj pojam se vezuju i arhetipovi. Kolektivno nesvjesno i arhetipove posebno je proučavao poznati psihoanalitičar Karl Gustav Jung. Arhetipovi su dinamičke i podvojene strukture kojima je svojstveno da podjednako nose pozitivnu i negativnu, odnosno svjetlu i mračnu stranu. Jung je kao bitne segmente ljudske psihe navodio i termine persona, sjena (antipod persone) i self (centar ličnosti). Persona je dio nas koji je okrenut prema vanjskom svijetu i predstavlja masku, odnosno kompromis između individue i društva – to je slika prema van. Termin “persona” dolazi iz grčkog i označava masku koju su starogrčki glumci nosili u dramama, ovisno o ulozi koju su igrali.

U vremenu pandemije korone čovjek ima prilike razmotriti elemente svoje persone i vidjeti da li je moguće biti više autentičan, a manje reaktivan. Sjena predstavlja čovjekovu “drugu stranu”, njegovo problemsko ili mračni segment, a velikim dijelom izvire iz nesvjesnog. Self predstavlja centar ljudske aktivnosti, koje spaja nesvjesno i svjesno i kroz integraciju osoba raste.

4. Zašto je sve to važno kada – ‘Ostanemo doma’

Svjetska kriza 2020. koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, ima značajne negativne posljedice po funkcioniranje ljudi, ali vrlo vjerojatno može ponuditi i dublje razumijevanje čovjeka te omogućiti i određene konstruktivne promjene u funkcioniranju. Sama činjenica da su ljudi diljem svijeta uspjeli uspješno reagirali na ovaj veliki javno zdravstveni problem ukazuje na kapacitete za konstruktivnu borbu i obranu ljudske vrste.

Pritom je jedna od glavnih mjera bila mjera tzv. socijalne distance i preporuke ostanka u svom domu. Ostanak u svom domu bi trebao značiti i duži period boravka sa svojim ukućanima, što unatoč ambivalenciji (istovremeno postojanje suprotnih emocija i težnji u bliskim odnosima) može dovesti do novih oblika povezanosti među članovima obitelji i bliskim osobama. U vremenu 21. stoljeća, kada je čovjek zapadne kulture razvio ubrzan tempo življenja i perfekcionizam kao jedan od modela za uspjeh, a višestrukost i paralelno odrađivanje više dnevnih aktivnosti (tzv. multi-tasking) kao normalno obilježje poslovnih ljudi, pandemija korone kroz poruke „ostani doma”, nudi određeno usporavanje tempa. Sada čovjek koji je „ostao doma”, ima prilike razmišljati o tome da li brz tempo i perfekcionistički standardi mogu imati alternativu (iskustvo „ostani doma” pokazuje da je to moguće i da čovjek preživi).

U situaciji „ostani doma”, unatoč nizu vanjskih stresogenih faktora, postoji vrijeme za dubinsko promišljanje.

Situacija pandemije omogućuje čovjeku da stane i promisli jer kada učinimo navedeno i potražimo mir u sebi, otvorit će nam se nove mogućnosti za razmišljanje i iz šire perspektive možda bolje spoznamo svoj život. Dinamička analiza omogućuje objašnjenje pojedinih ponašanja i odluka u spektru od razumljivih, do manje razumljivih, nerazumljivih ili posve iznenađujućih i nepredvidivih. Analiza odnosa svjesnog i nesvjesnog uzima u obzir i pozitivne elemente (kao što su nada, želja, očekivanje) i negativne (kao anksioznost, konflikti i krizne situacije), a s ciljem da se postigne svobuhvatna procjena psihičkih i ostalih bitnih faktora. Dobra procjena nudi optimalni temelj za moguće korekcije ili popravke problemskih situacija.

Dakle, pandemija je unatoč brojnim štetnim posljedicama poručila ljudima i to da ima nade za nas na našoj planeti!

Doktor za Vas

Kako ojačati imunitet nakon izolacije? Kako zaštititi srčane bolesnike i prevenirati bolest #1 po smrtnosti u Hrvatskoj? Kako obnoviti fizičku spremnost? Dvanaestero vodećih liječnika prvi put u Hrvatskoj odgovaraju na najčešća pitanja s kojima su se susreli u svojoj kliničkoj praksi!

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2020

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima