Omogućuje Plivit® Magnezij DUO POWER

Anksioznost Kako iskoristiti usporavanje života
u pandemiji: Zastanite, promislite i
pronađite mir u sebi

Anksioznost koju svi ponekad osjećamo kao napetost, zabrinutost, stres, paniku ili strah sastavni je dio života jer je riječ o osjećajima koji nam se javljaju u situacijama koje doživljavamo kao prijetnju u budućnosti. Procjenjuje se da do 10% populacije pati od nekog oblika anksioznog poremećaja, a osjećaji straha i neizvjesnosti još su izraženiji u krizama. Kako se nositi s anksioznošću u vrijeme najveće svjetske pandemije ili potresa kakav nije zabilježen u 140 godina? Normalno je povremeno doživjeti osjećaj tjeskobe, ali dulja razdoblja emocionalnog stresa su štetna jer mogu dovesti do razvoja težih bolesti! Poznato je da nam u stresnim situacijama pomaže kretanje i umjereno vježbanje, pravilno disanje, zatim prehrana namirnicama bogatim antioksidansima koji spadaju među ključne zaštitnike našeg zdravlja, kao i antistres mineral Magnezij, koji regulira hormon stresa, opušta mišiće, omogućava pravilan rad živčanog sustava i pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti organizma. Kako se pobrinuti za svoje mentalno zdravlje i osloboditi akutnog stresa, u seriji članaka analizira jedan od najutjecajnijih psihijatara, dr. Darko Marčinko, predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Psihoanalitički pristup omogućuje procjenu nesvjesnih psiholoških faktora u funkcioniranju čovjeka. Ovi nesvjesni faktori vrlo su bitni u okviru stresa kojeg donosi i pandemija. Nesvjesno postoji na tri temeljne razine: individualnoj, obiteljskoj i kolektivnoj.

1. Individualno nesvjesno

Individualno nesvjesno je specifično za svaku osobu.

2. Obiteljsko nesvjesno i kako mi pomaže nositi se sa stresom

Obiteljsko nesvjesno se smatra skupinom faktora koji potječu iz obiteljskog kruga. Tijekom stresa u okviru korona pandemije, vrlo su bitne poruke iz obiteljskog kruga koje su izvorno smještene u zoni nesvjesnog, a dio tih poruka probije se i do svjesne zone. Tako primjerice, načini kako su naši obiteljski prethodnici rješavali stresne situacije, njihovi načini nošenja sa stresorima, mogu značajno pomoći u razumijevanju naših načina nošenja. Dio poruka prenosi se s generacije na generaciju.

3. Kolektivno nesvjesno i zašto su važni arhetipovi u pandemiji

Kolektivno nesvjesno pripada svim ljudima, a uz ovaj pojam se vezuju i arhetipovi. Kolektivno nesvjesno i arhetipove posebno je proučavao poznati psihoanalitičar Karl Gustav Jung. Arhetipovi su dinamičke i podvojene strukture kojima je svojstveno da podjednako nose pozitivnu i negativnu, odnosno svjetlu i mračnu stranu. Jung je kao bitne segmente ljudske psihe navodio i termine persona, sjena (antipod persone) i self (centar ličnosti). Persona je dio nas koji je okrenut prema vanjskom svijetu i predstavlja masku, odnosno kompromis između individue i društva – to je slika prema van. Termin “persona” dolazi iz grčkog i označava masku koju su starogrčki glumci nosili u dramama, ovisno o ulozi koju su igrali.

U vremenu pandemije korone čovjek ima prilike razmotriti elemente svoje persone i vidjeti da li je moguće biti više autentičan, a manje reaktivan. Sjena predstavlja čovjekovu “drugu stranu”, njegovo problemsko ili mračni segment, a velikim dijelom izvire iz nesvjesnog. Self predstavlja centar ljudske aktivnosti, koje spaja nesvjesno i svjesno i kroz integraciju osoba raste.

4. Zašto je sve to važno kada – ‘Ostanemo doma’

Svjetska kriza 2020. koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, ima značajne negativne posljedice po funkcioniranje ljudi, ali vrlo vjerojatno može ponuditi i dublje razumijevanje čovjeka te omogućiti i određene konstruktivne promjene u funkcioniranju. Sama činjenica da su ljudi diljem svijeta uspjeli uspješno reagirali na ovaj veliki javno zdravstveni problem ukazuje na kapacitete za konstruktivnu borbu i obranu ljudske vrste.

Pritom je jedna od glavnih mjera bila mjera tzv. socijalne distance i preporuke ostanka u svom domu. Ostanak u svom domu bi trebao značiti i duži period boravka sa svojim ukućanima, što unatoč ambivalenciji (istovremeno postojanje suprotnih emocija i težnji u bliskim odnosima) može dovesti do novih oblika povezanosti među članovima obitelji i bliskim osobama. U vremenu 21. stoljeća, kada je čovjek zapadne kulture razvio ubrzan tempo življenja i perfekcionizam kao jedan od modela za uspjeh, a višestrukost i paralelno odrađivanje više dnevnih aktivnosti (tzv. multi-tasking) kao normalno obilježje poslovnih ljudi, pandemija korone kroz poruke „ostani doma”, nudi određeno usporavanje tempa. Sada čovjek koji je „ostao doma”, ima prilike razmišljati o tome da li brz tempo i perfekcionistički standardi mogu imati alternativu (iskustvo „ostani doma” pokazuje da je to moguće i da čovjek preživi).

U situaciji „ostani doma”, unatoč nizu vanjskih stresogenih faktora, postoji vrijeme za dubinsko promišljanje.

Situacija pandemije omogućuje čovjeku da stane i promisli jer kada učinimo navedeno i potražimo mir u sebi, otvorit će nam se nove mogućnosti za razmišljanje i iz šire perspektive možda bolje spoznamo svoj život. Dinamička analiza omogućuje objašnjenje pojedinih ponašanja i odluka u spektru od razumljivih, do manje razumljivih, nerazumljivih ili posve iznenađujućih i nepredvidivih. Analiza odnosa svjesnog i nesvjesnog uzima u obzir i pozitivne elemente (kao što su nada, želja, očekivanje) i negativne (kao anksioznost, konflikti i krizne situacije), a s ciljem da se postigne svobuhvatna procjena psihičkih i ostalih bitnih faktora. Dobra procjena nudi optimalni temelj za moguće korekcije ili popravke problemskih situacija.

Dakle, pandemija je unatoč brojnim štetnim posljedicama poručila ljudima i to da ima nade za nas na našoj planeti!

Doktor za Vas

Kako ojačati imunitet na ljeto 2020. uoči drugog vala Covida-19? Kako zaštititi srčane bolesnike i prevenirati bolest #1 po smrtnosti u Hrvatskoj? Osamnaestero vodećih liječnika i stručnjaka prvi put u Hrvatskoj odgovaraju na najčešća pitanja s kojima su se susreli u svojoj kliničkoj praksi!

Prof. Dr. Hrvoje Vrčić

Dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije, vlasnik poliklinike Hilarus

Branimir Dolibašić

Magistar nutricionizma s 20 godina radnog iskustva u primijenjenom nutricionizmu, konzaltingu i sportskoj prehrani i vlasnik online savjetovališta za prehranu www.nutriskop.hr

Antonija Turkalj

Autorica je Magistra farmacije, univ. mag. kliničke farmacije, ljekarne Prima Pharme

Dr. Darko Vujanić

Autor je dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije, KB Merkur.

Dr. Tanja Vrčić

Autorica je dr. med; specijalist dermatovenerologije

Dr. Tomica Bagatin

Dr. med, specijalist maksilofacijalne kirurgije, sub. plastične kirurgije glave i vrata, suosnivač Poliklinike Bagatin

Dr. Erden Radončić

Specijalist ginekologije i porodništva s užom specijalizacijom iz humane reprodukcije, Poliklinika Repromed

Dr. Milan Mazalin

Specijalist opće medicine, Ordinacija opće medicine Milan Mazalin

Dr. Šime Mijić

Specijalist fizijatar – reumatolog Poliklinika Faktor Zdravlje, član Američkog društva za reumatologiju

Dr. Anda Tomaš

Liječnica opće medicine, Poliklinika Vallis Medica

Dr. Darko Marčinko

Psihijatar, psihoanalitički i obiteljski psihoterapeut, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb

Dr. Dražen Šebetić

Internist i kardiolog, Poliklinika Šebetić

Vedrana Dučkić

Magistra nutricionizma, Nu3vex savjetovalište

Dr. Stjepan Ivanković

Specijalist opće kirurgije, subspecijalist kardiokirurg, Klinika za kardijalnu kirurgiju, KBC Zagreb

Dr. Borka Pezo Nikolić

Subspecijalist kardiolog, Klinika za bolesti srca i krvnih zila, KBC Zagreb

Dr. Hrvoje Jednačak

Specijalist neurokirurg, Klinika za neurokirurgiju, KBC Zagreb

Ana – Jelena Mandić

Magistra farmacije, Ljekarne Pablo

Dr. Anica Badanjak

Internistica-endokrinologinja i dijabetologinja

PRAVILA PRIVATNOSTI | UVJETI KORIŠTENJA

Copyright i Design by 01 Content & Technology – C3 Croatia | Sva prava pridržana | 2021

Projekt je nastao u produkciji agencije za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima